Tomografia computerizată (CT) foloseşte razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului.

În investigaţia imagistică prin tomografie computerizată se obţin imagini în secţiuni foarte subţiri ale organelor examinate, de aproximativ 1 mm, în diverse unghiuri şi planuri, fără ca acestea să se suprapună, evidenţiind simultan oase, ţesuturi moi şi vase de sânge. Imaginile obținute sunt postprocesate, obținându-se astfel reconstrucții multiplanare.

Tomografia computerizată este folosită pentru a investiga diferite părţi ale corpului: cap, torace, abdomen, pelvis, membre. Poate realiza imagini ale organelor interne: ficat, pancreas, intestine, rinichi, glande suprarenale, plămâni, inimă şi poate oferi informaţii asupra vaselor sanguine, oaselor, coloanei vertebrale.

O substanţa iodată (substanţă de contrast) poate fi folosită pentru a vizualiza mai bine structurile şi organele interne, pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afecţiuni. Substanţa poate fi administrată intravenos sau oral – în cazul patologiei abdominale.

INDICAȚIILE TESTĂRII:


Pentru determinarea dimensiunilor organelor, a structurii lor și a existenţei unor procese patologice – tumori, infecţii sau inflamaţii, leziuni traumatice, tulburări de vascularizare.

Frecvent, pentru succesul investigației este necesară administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod, care evidențiează mai bine vasele sanguine și care este captată de țesuturile sănătoase și de cele bolnave în mod diferit (uneori caracteristic).

ct