Pentru pacienţi:

  • Cum se efectuează investigaţia;
  • Substanţa de contrast;
  • Pregatirea în vederea examinării;
  • Documentaţia medicală;
  • Contraindicaţii;

 

Cum se efectuează investigația:

Pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va culisa spre interiorul scanerului. În timpul efectuării procedurilor, scanerul se va roti în jurul zonei de investigat pentru a prelua imaginile.

Pe parcursul examinării pacientul va rămâne singur în camera unde este situat tomograful, însă va fi urmărit printr-o fereastră de către tehnician şi i se va vorbi prin intermediul unui speaker.

Pe durata investigaţiei pacientul trebuie să stea nemișcat pentru a nu perturba imaginea generată.

Pacientul poate primi de la examinator indicaţii privind respiraţia, care vor trebui respectate întocmai.

 

Substanţa de contrast:

Uneori, pentru precizarea diagnosticului, este necesară administrarea unei substanţe de contrast pe bază de iod, care evidențiază mai bine vasele sanguine şi care este captată de ţesuturile sănătoase şi de cele bolnave în mod diferit (uneori caracteristic).

Pentru examinările CT abdominale şi pelvine se administrează şi o cantitate de substanţă de contrast pe cale orală, care nu are efecte adverse, cu excepţia unei uşoare accelerări a tranzitului intestinal. Vă rugăm să nu mâncaţi cu 4 ore înainte de examinare, atât pentru examenele abdominale cât şi pentru examenul altor regiuni, dacă se preconizează administrarea substanţei de contrast.

Pentru administrarea intravenoasă a substanţei de contrast este necesară efectuarea unei puncţii şi inserarea în lumenul venos a unei branule de calibru diferit în funcţie de tipul de investigaţie. In timpul investigaţiei, injectomatul automat injectează cantitatea necesară în fluxul recomandat.

In funcţie de volum şi de viteza de injectare, pot apărea senzaţii de căldură, gust metalic în gură şi o uşoară senzaţie de greaţă.

Orice alte efecte resimțite de către pacient trebuie aduse imediat la cunoştinţă personalului, lucru posibil prin staţia de comunicare pacient-personal cu care este dotat aparatul.

Uneori, substanţele iodate pot produce reacţii alergice sau pot genera complicaţii pacienţilor cu insuficienţă renală. De aceea, anuntaţi medicul dacă suferiţi de alergii, astm, diabet zaharat, boli renale cronice, afecţiuni ale tiroidei.

Dacă după administrare prezentaţi prurit, erupţii, ameţeală, anunţaţi imediat personalul medical.

Mamele care alăptează trebuie să evite alăptarea 36-48 de ore după administrarea substanţei de contrast.

Substanţa de contrast iodată se elimină prin rinichi, motiv pentru care o hidratare corespunzătoare facilitează eliminarea acesteia şi poate evita eventuale complicaţii. Se recomandă să beţi multe lichide după efectuarea investigaţiei cu substanţa de contrast, să ne semnalaţi dacă aveţi cunoştinţă de vreo anomalie preexistentă a funcţiei renale şi să aduceţi cu dvs. rezultatele recente ale analizelor de laborator (uree, creatinină).

Substanţa iodată are însă și unele efecte adverse nespecifice, ce pot merge la o senzaţie de căldură (frecventă) şi până la dureri de cap, greaţă sau vărsături, tulburări de vedere tranzitorii, ameţeli (mai rare). În clinica noastră se folosesc doar substanţe de contrast nonionice, ale căror reacţii nespecifice sunt minime. La persoanele cu alergie la iod reacţiile pot fi însă mai grave, mergând de la erupţii cutanate pruriginoase şi până la edem al tegumentelor şi al mucoaselor, tulburări respiratorii sau şoc anafilactic. De aceea, este necesar să vă reamintiţi dacă aţi venit vreodată în contract cu substanţe iodate şi aţi avut vreo reacţie alergică la acestea sau dacă aţi avut reacţii de hipersensibilitate la alte substanţe (medicamente, praf, polen, înţepături de insecte, alimente) care ar putea indica existenţa unui “teren” alergic. Vă rugăm să semnalaţi imediat operatorului orice simptom care apare în timpul injectării.

Alte cazuri în care administrarea substanţei de contrast necesită prudenţă şi pe care vă rugăm să le semnalaţi dacă este cazul sunt: diabetul zaharat, tireotoxicoză, insuficienţă cardiacă congestivă gravă, insuficienţă hepatică gravă cu icter, mielomul multiplu sau vârsta înaintată. Substanţa de contrast nu se administrează la gravide (iodul determină supresia funcţiei glandei tiroide fetale) şi la femeile care alăptează.

 

Pregătirea în vederea examinării:

În vederea obţinerii unor examinări de foarte bună calitate, pacienţii sunt sfătuiţi să nu consume cu aproximativ 4 ore înainte de examinare alimente, băuturi alcoolice, carbogazoase şi cafea.

Anunţaţi înainte dacă aţi folosit preparate cu bariu sau bismut în ultimele zile, acestea putând influenţa vizualizarea imaginilor.

 

Documentația medicală:

Este indicat şi de foarte mare ajutor ca, în vederea stabilirii evoluţiei unei afecţiuni, pacientul să se prezinte la examinare cu toate documentele medicale pe care le posedă (investigaţii computer tomografice vechi, analize de laborator, filme radiografice, bilete de externare, scrisori medicale din care să reiasă afecţiunile din antecedente).

De asemenea este obligatorie precizarea existenţei sarcinii, a reacţiilor alergice, a existenţei afecţiunilor hepatice (hepatite cronice cu VHB,VHC, a cirozei hepatice şi etiologiei acesteia), renale sau tiroidiene.