Despre RMN
Investigația prin rezonanță magnetică (RMN/IRM) este o tehnică non-invazivă de diagnostic imagistic care folosește combinația dintre un câmp magnetic puternic și unde radio cu diferite frecvențe specifice, pentru a crea imagini detaliate ale organelor și structurilor interne. IRM permite obţinerea unor imagini multiplanare cu contrast ridicat între diferite tipuri de țesuturi din organismul uman fără utilizarea razelor X (roentgen), făcând posibilă diagnosticarea precisă a numeroase afecţiuni.
Examinarea RMN nu are efecte dăunătoare asupra organismului, dar poate provoca un disconfort auditiv. Semnalele de radiofrecvență emise de aparat sunt percepute ca zgomote repetate puternice dar, pe parcursul examinării, veți purta căști care le vor atenua.
Avantaje:
- metodă avansată de investigaţie, neiradiantă și neinvazivă;
- nu prezintă pericol pentru organismul uman;
- oferă posibilitaţi de reprezentare multiplanară;
- administrarea cu risc minim a substanţelor de contrast;
- oferă imagini cu contrast ridicat între diferite tipuri de țesuturi, facilitând diagnosticul detaliat;
- detectează leziuni foarte mici (0,5 mm);
- oferă imagini de înaltă rezoluție, achiziționate în planuri multiple fără repoziționarea pacientului.
În timpul examinării va trebui să stați nemișcat în poziția în care ați fost așezat de personalul medical pe suprafața plană (masă) mobilă care vă va introduce în interiorul aparatului. În funcție de zona investigată, o antenă specială poate fi amplasată suplimentar pentru a îmbunătăți calitatea semnalului. Pentru unele investigații vă putem cere să urmați anumite instrucțiuni vocale (inspirați, expirați, țineți respirația, nu înghițiți etc.). Pentru a obține o calitate optimă a imaginilor, vă rugăm să nu vă mișcați pe toată durata examinării.
Durata unei examinări variază între 20 și 60 de minute, în funcție de zona examinată și de afecțiunea medicală. Veți putea comunica cu personalul medical prin intermediul unui sistem audio integrat în aparat și veți putea semnaliza orice disconfort prin apăsarea unei pompițe de cauciuc.
Frecvent, pentru identificarea mai bună a modificărilor patologice, este necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast care evidențiază vasele sanguine și care este captată de țesuturile sănătoase și de cele bolnave în mod diferit, uneori caracteristic, conducând la un diagnostic mai precis.
Substanța de contrast este administrată în timpul examinării sub formă de perfuzie într-o venă a brațului.
Există cazuri în care administrarea substanței de contrast este contraindicată sau necesită prudență. Pentru evaluarea riscurilor este necesar să răspundeți la întrebările din fișa de consimțământ, să răspundeți la toate întrebările personalului medical și să vă prezentați cu rezultatele recente ale analizelor de uree și creatinină.
Contraindicații și riscuri
Câmpul magnetic nu prezintă pericol pentru organismul uman.
Citiți cu atenție formularul de evaluare pus la dispoziție de personalul Medinst și semnalați dacă vă aflați în una dintre situațiile menționate.
Contraindicații absolute:
- pacemaker cardiac;
- defibrilator cardiac;
- implanturi cohleare;
- dispozitive sau implanturi electronice;
- dispozitive cu activare magnetică;
- neurostimulatori/stimulatori medulari;
- pompe de insulină sau de medicamente.
Deoarece veți intra într-un câmp magnetic foarte puternic, trebuie să lăsați afară toate obiectele metalice fero-magnetice - chei, ochelari, agrafe, bijuterii, monezi, pix sau stilou, briceag etc.
Nu intrați în încăperea magnetului cu haine cu sisteme de închidere metalice sau din țesături cu fir metalic, proteze sau aparate dentare mobile, aparate auditive, ceasuri, carduri bancare, telefoane mobile. Toate acestea pot compromite investigaţia și nu vor mai funcţiona.
Dacă răspunsul dumneavoastră este pozitiv la vreuna dintre următoarele întrebări, este absolut necesar să ne comunicați înaintea examinării RMN.
- Aveţi instalată o baterie cardiacă (pacemaker, stimulator) sau un defibrilator cardiac implantat?
- Aveţi valvă cardiacă?
- Aţi suferit intervenţii chirugicale la nivelul creierului sau urechii? (aveţi neurostimulator sau alt implant la acest nivel?)
- Aveţi vreo proteză sau alte aparate instalate la nivelul membrelor, genunchilor, şoldurilor (de ex. tije metalice sau şuruburi) sau aparate auditive sau dentare?
- Aţi suferit recent, sau mai demult, vreun accident în urma căruia ați rămas cu resturi metalice la nivelul corpului sau în apropierea ochilor?
- Suferiţi de claustrofobie sau aveţi o fire anxioasă?
- Sunteți însărcinată, susceptibilă de a fi, sau alăptaţi?
- Sunteţi alergic(ă)?
Substanța de contrast
În cazul unor examinări poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast care facilitează vizualizarea structurilor anormale (benigne sau maligne) și care ajută la diferențierea țesutului sănătos de cel bolnav, la caracterizarea și diferențierea leziunilor și la evaluarea morfologică și funcțională a țesuturilor. Necesitatea administrării substanței de contrast este stabilită de medicul radiolog și se bazează pe diagnosticului de trimitere și pe informațiile obținute din investigația nativă (fără substanță de contrast).
Foarte rar, substanța de contrast se poate scurge accidental în afara vasului de sânge, sub piele și în țesuturile din jur. Acest lucru duce la apariția unei umflături dureroase care poate dura uneori câteva zile și poate necesita tratament. Dacă simțiți durere sau umflarea brațului în timpul examinării, vă rugăm să informați imediat personalul medical care efectuează examinarea.
Ca orice medicament, substanța de contrast poate provoca reacții adverse, chiar dacă acestea nu apar la toate persoanele. Majoritatea reacțiilor apar în prima jumătate de oră de la administrare. Reacțiile alergice întârziate (apar între o oră și o săptămână de la injectare) au fost observate în cazuri rare.
Cele mai multe reacții adverse sunt ușoare până la moderate. Cele mai frecvente reacții adverse observate la pacienții care au primit Gadovist (pot să afecteze mai mult de 5 pacienți din 1000) sunt: durere de cap, greață și amețeală. Cele mai grave reacții adverse sunt stopul cardiac și șocul anafilactic. Dacă observați: umflarea feței, tuse sau strănut, dificultate în respirație, mâncărime, curgerea nasului sau urticarie, comunicați imediat personalului medical. Examinarea dumneavoastră trebuie oprită și vi se va administra tratament.
Discutați cu personalul medical înainte de a vi se administra substanță de contrast dacă
- suferiți sau ați suferit de astm sau alergii (de exemplu febră de fân, urticarie etc),
- ați avut în trecut o reacție alergică la o substanță de contrast,
- aveți funcția renală scăzută (medicul poate decide efectuarea unor analize pentru evaluarea funcției renale, mai ales dacă aveți vârsta de 65 de ani sau mai mult),
- suferiți de afecțiuni ale creierului cu convulsii sau alte boli ale sistemului nervos,
- dacă ați efectuat recent sau intenționați să efectuați un transplant hepatic.
Sarcina: spuneți-i personalului medical dacă sunteți gravidă, credeți că sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă, deoarece substanța de contrast nu trebuie administrată în timpul sarcinii decât în cazul în care este absolut necesar.
Alăptarea: spuneți-i personalului medical dacă alăptați sau urmează să începeți alăptarea. Medicul dumneavoastră va discuta dacă trebuie să continuați alăptarea sau să o întrerupeți pe o perioadă de 24 de ore după ce vi se administrează substanță de contrast.
Substanțele de contrast folosite la Medinst sunt: Gadovist, Primovist (pentru examinările dedicate evaluării ficatului) și Dotarem (pentru examinările CardioRM).