Aplicațiile IRM în patologia hepatică:


  • depistează și caracterizează leziunile focale solide intrahepatice: leziuni primare (hiperplazia focală nodulară, adenom, hepatocarcinom, colangiocarcinom intrahepatic etc.) și leziuni secundare (metastaze cu diferite puncte de plecare);
  • este utilă în evaluarea ficatului cirotic (aprecieri morfologice asupra ficatului);
  • diferențiază nodulii regenerativi hepatici de nodulii displazici;
  • caracterizează, în patologia hepatică difuză, steatoza hepatică, hemosideroza și hemocromatoza;
  • diferențiază leziunile chistice hepatice: chiste simple, abcese, hamartoame biliare, determinări secundare chistice;
  • caracterizează leziuni hepatice vasculare.

Pentru a face diferenţierea malign vs benign metoda indicată este examinarea IRM cu administrare de contrast. DCE (Dynamic Contrast Enhanced) implică achiziția de imagini secvențiale în timpul trecerii substanţei de contrast prin țesuturile de interes. Intensitatea captării agentului de contrast este corelată cu densitatea vasculară din țesut, în timp ce rata și wash-out-ul substanţei de contrast este corelată cu factori angiogenici precum densitatea capilară și factorul de creștere vasculară endotelială. Oferind informații despre perfuzia tumorală și despre permeabilitatea capilară, DCE are capacitatea de a caracteriza noninvaziv vascularizația țesutului tumoral, inclusiv răspunsul la terapia antiangiogenică.

Substanța de contrast recomandată pentru ficat este PRIMOVIST.

Pentru pacienții cu insuficiență renală, administrarea substanței de contrast este un factor de risc. Secvența SWI poate diferenția leziunile hepatice hipervascularizate în absența administrării substanței de contrast.

SWI în investigațiile abdominale este folosită pentru evaluarea nodulilor hepatici, pentru detectarea și pentru evaluarea cantitativă a depozitelor de Fe din ficat, pentru detectarea hemoragiei intratumorale (CHC) și a vascularizației venoase (leziuni hepatice hipervascularizate).

Acumularea de fier în ficat este un factor de risc important pentru ciroză şi creşte riscul de carcinom hepatocelular (CHC). Detectarea depozitelor hepatice de Fe prin biopsie prezintă dezavantajul că metoda este invazivă şi are, prin urmare, o reproductibilitate scăzută pentru evaluările periodice.

Evaluarea imagistică neinvazivă prin măsurătorile T2* ponderate şi mai recent, prin SWI 2D GRE poate monitoriza implicarea acumulărilor de Fe în dezvoltarea carcinomului hepatocelular pornind de la stadiul de nodul displazic premalign.

SWI 2D GRE este o tehnică imagistică recentă care folosește diferențele de susceptibilitate magnetică dintre țesuturi și care oferă un contrast net superior față de imaginile PD, T1, T2, T2*W GRE. SWI (Susceptibility Weighted Imaging) depisteză depozitele de fier din țesuturi, microcalcificările și microhemoragiile intraprenchimatoase.