Endometrioza este o boală ginecologică cronică în care țesutul endometrial, care în mod normal căptușește uterul, se dezvoltă în afara acestuia - cel mai frecvent pe ovare, trompe uterine sau vagin, dar și pe alte organe precum intestine, vezică urinară sau uretere. Țesutul endometrial ectopic se comportă similar cu cel normal, adică se îngroașă, se descompune și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Deoarece nu poate fi eliminat natural din corp, acest țesut se acumulează și provoacă inflamație, formează chisturi, aderențe și cicatrici.
Simptomele frecvente:
- durere cronică sau acută în regiunea pelviană, durere în timpul menstruației (dismenoree), durere în timpul actului sexual;
- infertilitate - datorată afectării ovarelor și trompelor uterine;
- sângerări anormale: menstruații abundente (menoragie), sângerări intermenstruale.
- simptome gastrointestinale și urinare: balonare, constipație sau diaree, durere la urinare sau defecare, mai ales în timpul menstruației.
Endometrioza se poate dezvolta și la nivelul intestinului (simptome: diaree, sângerare rectală și constipație), vezicii urinare (simptome: nevoie de urinare frecventă, urgentă, hematurie) și la nivelul toracelui (simptome: dureri toracice pleuritice, pneumotorax, revărsări pleurale sau hemoptizie ciclică).
Metode de diagnostic:
- consult ginecologic,
- ecografie transvaginală - detectează prezența chisturilor endometriozice,
- RMN de pelvis cu protocol de endometrioză - pentru confirmarea diagnosticului, identificarea organelor afectate de la nivelul pelvisului și pentru stadializarea bolii,
- hidro-colono CT în cazul endometriozei intestinale pentru evaluarea gradului de stenoză a lumenului intestinal, a lungimii de colon afectat și a joncțiunii ileo-cecale și în stabilirea conduitei terapeutice și a metodei chirurgicale adecvate.
- laparoscopia: permite vizualizarea directă a cavității pelviene și confirmarea diagnosticului, cu avantajul că se poate realiza simultan și tratamentul chirurgical.
RMN de pelvis cu protocol de endometrioză:
Imagistica prin rezonanță magnetică evidențiază prezența aderențelor și fibrozei, deformarea anatomiei normale, deplasarea posterioară a uterului, angularea anselor intestinale, ridicarea fornixului vaginal posterior, prezența colecțiilor fluide, inflamația trompelor uterine și blocarea cu lichid a trompelor uterine (hidrosalpinx).
Este recomandat ca examinarea RMN să fie efectuată în perioada cuprinsă între zilele 7-14 ale ciclului menstrual.
- presupune secvențe de achiziție native destinate evaluării morfologice a organelor pelviene și identificării hemoragiilor sau produselor de degradare ale sângelui, detectării leziunilor endometriale și a chisturilor, edemului și inflamațiilor și pentru diferențierea leziunilor grase de alte tipuri de țesuturi;
- secvențe achiziționate post administrare de substanță de contrast pentru evaluarea detaliată a caracteristicilor leziunilor endometriale referitor la perfuzia și vascularizația acestora și a structurii organelor pelviene;
- achiziții post instilare de gel la nivel vaginal și rectal în scopul destinderii pereților vaginali și rectali în vederea obținerii unor imagini cât mai precise ale zonei pelviene.
* Endometrioza afectează peste 70 de milioane de femei și adolescente la nivel mondial și este principala cauză de infertilitate și de durere pelviană cronică în rândul femeilor. De obicei endometrioza apare la femeile tinere, cu o vârstă medie de 25-29 de ani, dar există cazuri și în rândul adolescentelor. Până la 5% din cazuri sunt diagnosticate la femeile aflate în postmenopauză.
Boala poate fi asimptomatica mai ales dacă este izolată la nivelul peritoneului, dar stadiul bolii nu se corelează neapărat cu severitatea simptomelor. Simptomele variază în funcție de vârsta și de etapa ciclului menstrual.
Stadializare:
Stadiul I: Minimă (1-5 puncte)
- implanturi superficiale mici, localizate pe peritoneu sau ovare.
- fără aderențe semnificative: puține sau deloc .
Stadiul II: Ușoară (6-15 puncte)
- implanturi superficiale și profunde localizate pe peritoneu și pe ovare.
- aderențe minime, fine, neextensive.
Stadiul III: Moderată (16-40 puncte)
- implanturi multiple, atât superficiale cât și profunde.
- chisturi ovariene: unul sau mai multe endometrioame de dimensiuni mici până la moderate.
- aderențe mai pronunțate, dar nu extinse.
Stadiul IV: Severă (>40 puncte)
- implanturi multiple și profunde - extindere semnificativă pe peritoneu, ovare, trompe uterine și alte organe pelviene.
- chisturi mari: unul sau mai multe endometrioame mari.
- aderențe extinse: aderențe dense și extinse între organele pelviene, afectând structura și funcția acestora.