RMN abdomino-pelvin
Rolul rezonanţei magnetice în investigarea imagistică a abdomenului a crescut considerabil în ultima perioadă. Avantajele majore ale IRM faţă de CT sunt date de caracterizarea mult mai bună a leziunilor focale intraparenchimatoase şi de lipsa iradierii (importantă în special pentru persoanele tinere, pentru femeile însărcinate şi pentru persoanele care necesită investigaţii imagistice seriate – monitorizarea bolii, în special în patologia oncologică).
Patologia pancreatico-biliară:
- în patologia tumorală pancreatică: aduce informații suplimentare în diagnosticul diferențial pancreatită cronică pseudotumorală vs neoplasm pancreatic (tumori mucinoase papilare intraductale, adenocarcinoame pancreatice).
- IRM este utilă pentru monitorizarea pacienților tratați pentru neoplasme pancreatice și pentru detecția precoce a recidivei tumorale, a extensiei locoregionale sau la distanță;
- în patologia malformativă a pancreasului și a căilor biliare hepatice și extrahepatice;
- în patologia inflamatorie de tip colangitic;
- în cazul obstrucțiilor biliare, pentru determinarea naturii obstacolului, a localizării și a aspectului arborelui biliar în aval și amonte de obstacol;
Patologia ficatului:
Examinarea RMN de ficat evidențiază leziuni hepatice pe care CT sau ecografia nu le depistează și este net superioară în caracterizarea leziunilor. Aceste avantaje, la care se adaugă lipsa iradierii, fac din IRM tehnica de elecție pentru evaluarea imagistică a patologiei hepatice.
Indicații:
- depistează și caracterizează leziunile focale solide intrahepatice: leziuni primare (hiperplazia focală nodulară, adenom, hepatocarcinom, colangiocarcinom intrahepatic etc.) și leziuni secundare (metastaze cu diferite puncte de plecare);
- este utilă în evaluarea ficatului cirotic (aprecieri morfologice asupra ficatului);
- diferențiază nodulii regenerativi hepatici de nodulii displazici;
- caracterizează, în patologia hepatică difuză, steatoza hepatică, hemosideroza și hemocromatoza;
- oferă, prin secvența LiverLab, posibilitatea neinvazivă de determinare cantitativă a grăsimii intrahepatice și a depunerilor de fier asociate steatozei hepatice non-alcoolice, steatohepatitei non-alcoolice și steatohepatitei asociate chimioterapiei;
- diferențiază leziunile chistice hepatice: chiste simple, abcese, hamartoame biliare, determinări secundare chistice;
- caracterizează leziuni hepatice vasculare.
Patologia suprarenală:
Glandele suprarenale sunt organe endocrine situate deasupra fiecărui rinichi și sunt responsabile pentru producerea unui număr de hormoni esențiali, inclusiv cortizolul, aldosteronul și adrenalina.
Informațiile aduse de IRM sunt net superioare celor obținute prin tomografia computerizată. Rezonanța magnetică diferențiază mai ușor decât CT leziunile benigne suprarenaliene (adenom) de cele maligne primare sau secundare. IRM depistează grăsimea intralezională, tipică pentru adenom, prin folosirea secvențelor în ponderație T1 (in phase/out of phase). De multe ori nu mai este nevoie de administrarea substanței de contrast i.v..
Indicații:
- evaluarea maselor suprarenale: tumori benigne (adenom suprarenal) vs. maligne (carcinom suprarenal), feocromocitom, metastaze, leziuni solide vs. chistice;
- hiperplazie suprarenală;
- disfuncții hormonale - sindrom Conn, sindrom Cushing, feocromocitom;
- evaluare locoregională în caz de tumori maligne sau infecții.
Patologia renală:
RMN este o metodă neinvazivă de vizualizare a întregului aparat excretor (rinichi, uretere, vezică urinară). Atât RM cât și CT pot caracteriza corespunzător patologia tumorală și infecțioasă renală. Odată cu introducerea urografiei RM se poate evalua și patologia sistemului excretor renal. CT este superioară IRM în depistarea litiazei renale și ureterale. Rezonanța magnetică este utilă în caracterizarea unor leziuni cu caracter incert la CT, leziuni mici (sub 1 cm) a căror iodofilie este dificil de apreciat tomografic și în diferențierea unui chist complicat (hemoragic, infecțios) de o leziune solidă renală. IRM permite o analiză morfologică și funcțională net superioară urografiei convenționale.
Indicații:
- în evaluarea maselor renale (diferențiere tumori benigne, maligne, chisturi - hemoragice sau infecțioase);
- pielonefrită;
- abcese renale;
- afecțiuni congenitale;
- boli parenchimatoase renale - glomerulonefrită, nefropatie diabetică;
- anomalii vasculare: stenoze, anevrisme, tromboze venoase renale.
Patologia prostatei:
Prostata prezintă de multe ori la vârstnici un aspect heterogen al glandei centrale (datorită hiperplaziei benigne și/sau a modificărilor inflamatorii) care face dificilă detecția precoce a leziunilor maligne prin examinarea ecografică.
IRM aduce informații suplimentare ecografiei prin capacitatea excelentă de vizualizare a arhitecturii zonale prostatice și a leziunilor de mici dimensiuni. IRM permite caracterizarea de finețe a leziunilor prostatice conform unei scale de gradare de la benign la malign și este metoda imagistică cu cea mai mare sensibilitate în evaluarea extensiei locale a tumorii.
IRM permite localizarea leziunilor suspecte și ghidarea biopsiei în arii mai dificil de abordat pe cale intrarectală (cancere inferioare, cancere ventrale).
Protocoale IRM de prostate multiparametrice permit evaluarea morfologiei, perfuziei lezionale, extensiei locale și densității tisulare (difuzia RM cu evaluarea hărților ADC).
Patologia ginecologică
Imagistica prin rezonanţă magnetică aduce informaţii de fineţe, cu posibilitate de reconstrucţii bi- şi tridimensionale, asupra leziunilor complexe pelvine şi prezintă o sensibilitate de 93% şi o specificitate de 97% în detecţia tumorilor maligne.
Examinarea prin rezonanță magnetică permite identificarea originii în cazul tumorilor pelvine, inclusiv a celor insuficient caracterizate ecografic. În cazul chistelor dermoide, endometrioamelor sau fibroamelor uterine (cele mai frecvente patologii care mimează ecografic patologia malignă) IRM permite, prin detecția componentelor grăsoase, sangvine sau fibroase intratumorale, un diagnostic de încredere.
În cazul leziunilor chistice solide anexiale la pacientele tinere cu markeri tumorali ușor crescuți cu aspect borderline (cu suprapuneri ale caracterelor de benignitate – malignitate) IRM pelvin aduce informații suplimentare, utile chirurgului în planificarea unei intervenții conservative sau radicale și în selecția preoperatorie a pacientelor potrivite pentru laparoscopie vs. laparotomie. IRM este utilă în identificarea cazurilor în care se pot evita proceduri chirurgicale extensive.
În caracterizarea patologiei ginecologice, IRM funcțional, prin secvențele DWI (Diffusion Weighted Imaging) și DCE (Dynamic Contrast Enhanced), permite detectarea tumorilor cu volum mic și a recurențelor timpurii, care nu prezintă modificări morfologice detectabile pe secvențele convenționale.
Aplicaţiile investigaţiei RMN în patologia ginecologică:
- stadializarea neoplasmelor ginecologice;
- ghidarea tratamentului: chirurgical versus radioterapie în cancerul cervical; histerectomie radicală și limfadenectomie versus histerectomie simplă în cancerul endometrial;
- detectarea precoce a recidivelor tumorale.
- endometrioză - confirmarea diagnosticului și stadializarea bolii. Se poate completa cu examinarea hidro-colono CT în cazul endometriozei intestinale pentru evaluarea gradului de stenoză a lumenului intestinal, joncțiunii ileo-cecale și lungimii de colon afectat.
Patologia organelor genitale externe
IRM este utilizată în evaluarea și monitorizarea afecțiunilor organelor genitale extene și a structurilor adicente la femei și la bărbați.
Indicații în:
- patologia infecțioasă și inflamatorie - prostatită, vulvovaginită, abcese, celulită și fasciită necrozantă;
- anomalii congenitale - malformații;
- afecțiuni vasculare - tromboze venoase și anevrisme;
- afecțiuni traumatice;
- evaluarea tumorilor testiculare benigne și maligne;
- caracterizarea chisturilor;
- disfunții erectile;
- durere pelvină cronică.
Patologia testiculară:
IRM permite caracterizarea suplimentară a leziunilor testiculare și scrotale decelate în examinarea ecografică și evaluarea tumorilor testiculare și a gradului de diseminare locală sau la distanță, cu impact în alegerea tratamentului oncologic adecvat pentru pacient.
Indicații în:
- infecții și inflamații - abcese scrotale, epididimită, ohrită;
- evaluarea post traumă - hematoame, leziuni, fracturi testiculare;
- anomalii congenitale;
- evaluarea maselor testiculare benigne;
- diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea post tratament a tumorilor testiculare maligne. Permite detectarea precoce a recidivelor
Patologie rectală:
IRM rectal este superioară ecografiei endorectale prin faptul că permite atât vizualizarea peretelui intestinal, cât și a structurilor anatomice pelvine de vecinătate.
Indicații:
- permite stadializarea tumorilor rectale, fiind modalitatea imagistică cu cel mai înalt constrast pentru țesuturile moi;
- are capacitatea de a evalua atât extinderea tumorii (relațiile topografice ale tumorii cu fascia mezorectală), cât și profunzimea invaziei în țesuturile învecinate;
- oferă informații importante pentru planificarea strategiei terapeutice corecte;
- ajută la identificarea pacienților oncologici care prezintă risc înalt de rezecție incompletă, pentru care radiochimioterapia preoperativă este necesară;
- evaluază complicațiile rectale în boala Crohn;
- detectează și evaluează alte afecțiuni rectale: polipi, leziuni benigne;
- evaluează complexitatea fistulelor anale și a abceselor perianale.