Examinarea RMN de ficat evidențiază leziuni hepatice pe care CT sau ecografia nu le depistează și este net superioară în caracterizarea leziunilor. Aceste avantaje, la care se adaugă lipsa iradierii, fac din IRM tehnica de elecție pentru evaluarea imagistică a patologiei hepatice.


Indicații:

  • depistează și caracterizează leziunile focale solide intrahepatice: leziuni primare (hiperplazia focală nodulară, adenom, hepatocarcinom, colangiocarcinom intrahepatic etc.) și leziuni secundare (metastaze cu diferite puncte de plecare);
  • este utilă în evaluarea ficatului cirotic (aprecieri morfologice asupra ficatului);
  • diferențiază nodulii regenerativi hepatici de nodulii displazici;
  • caracterizează, în patologia hepatică difuză, steatoza hepatică, hemosideroza și hemocromatoza;
  • oferă, prin secvența LiverLab, posibilitatea neinvazivă de determinare cantitativă a grăsimii intrahepatice și a depunerilor de fier asociate steatozei hepatice non-alcoolice, steatohepatitei non-alcoolice și steatohepatitei asociate chimioterapiei;
  • diferențiază leziunile chistice hepatice: chiste simple, abcese, hamartoame biliare, determinări secundare chistice;
  • caracterizează leziuni hepatice vasculare.

Pentru a face diferenţierea malign vs benign metoda indicată este examinarea IRM cu administrare de contrast. Substanța de contrast recomandată pentru evaluarea ficatului este PRIMOVIST.

Secvența SWI poate diferenția leziunile hepatice hipervascularizate în absența administrării substanței de contrast, mai ales în cazul pacienților cu insuficiență renală pentru care administrarea substanței de contrast este un factor de risc.

Acumularea de fier în ficat este un factor de risc important pentru ciroză şi creşte riscul de carcinom hepatocelular (CHC). Detectarea depozitelor hepatice de Fe prin biopsie prezintă dezavantajul că metoda este invazivă şi are, prin urmare, o reproductibilitate scăzută pentru evaluările periodice. Evaluarea imagistică neinvazivă prin măsurătorile T2* ponderate,  SWI 2D GRE și, mai recent, Liverlab, poate monitoriza implicarea acumulărilor de Fe în dezvoltarea carcinomului hepatocelular pornind de la stadiul de nodul displazic premalign.


Protocolul de achiziție IRM dedicat examinării ficatului se poate completa cu:

  • angiografia RM arterială și venosă abdominală, cu sau fără substanță de contrast - pentru identificarea unor leziuni stenozante, tromboze, ocluzii, malformații vasculare sau a unor semne de invazie vasculară tumorală.
  • SWI 2D GRE  - este o tehnică imagistică relativ recentă care folosește diferențele de susceptibilitate magnetică dintre țesuturi și care oferă un contrast net superior față de imaginile PD, T1, T2, T2*W GRE. Este indicată pentru evaluarea nodulilor hepatici, pentru detectarea și pentru evaluarea cantitativă a depozitelor de fier din ficat, pentru detectarea microcalcificărilor și a hemoragiei intratumorale și a vascularizației venoase (leziuni hepatice hipervascularizate). SWI poate diferenția leziunile hepatice hipervascularizate în absența administrării substanței de contrast. SWI oferă informații mult mai detaliate decât IRM convențional despre marginile tumorii, vascularizație, hemoragiile intratumorale și invazia vasculară, tiparul mozaicat al carcinomului hepatocelular și pseudocapsulă.
  • LiverLAB - tehnică imagistică recentă, nonivazivă și reproductibilă, dedicată cuantificării  depunerilor de fier și de grăsime în ficat, utilă în detectarea precoce a modificărilor metabolice și în monitorizarea bolii și a răspunsului la tratament.