Tomografia computerizată (CT) este o tehnică modernă, rapidă și neinvazivă de investigație imagistică, care folosește razele X și o procesare computerizată avansată pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne în plan transversal cu posibilitate de reconstrucții multiplanare. CT permite vizualizarea precisă a oaselor, vaselor de sânge și a organelor și țesuturilor din organism și este folosit în diagnosticarea afecțiunilor neurologice, cardiologice, oncologice si ortopedice.
Avantajele examinării CT:
- examinare de primă intenție în cazurile de urgență medicală, datorită vitezei de scanare și lipsei de contraindicații. Poate diagnostica rapid leziuni și hemoragii interne, embolii pulmonare și accidente vasculare ischemice sau hemoragice, disecții și anevrisme etc.;
- în situații de urgență poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieți, în special după traumatisme complexe;
- este mai puțin sensibilă la mișcările pacienților decât examinarea RMN și de aceea poate fi folosită și la pacienții agitați;
- se poate realiza și în prezența dispozitivelor implantabile care sunt interzise la RMN (stimulator cardiac);
- reconstrucții multiplanare - imaginile CT pot fi reconstituite în diferite planuri (axial, coronal, sagital), permițând o evaluare tridimensională a structurilor corpului.
- pentru cazurile oncologice CT este utilă în stadializarea bolii, în planificare harților de radioterapie, în stabilirea deciziei terapeutice și în monitorizarea evoluției bolii și a răspunsului la tratament;
- este folosit în ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajele, asigurând o precizie mare și reducând riscurile asociate.
Cum se efectuează investigația
În timpul examinării, pacientul va sta întins pe o suprafață plană (masă) mobilă care va culisa în interiorul și în exteriorul aparatului de scanare (gantry) care conține tubul de raze X și sistemul de detectori. Razele X sunt atenuate diferit în funcție de densitatea și compoziția țesuturilor prin care trec, sunt captate de detectori și transmise la un computer care procesează datele și le reconstruieste în imagini secvențiale din care pot fi generate apoi imagini tridimensionale ale zonei scanate.
Pentru a obține o calitate optimă a imaginii este important ca pacientul să nu se miște pe toată durata examinării. Pentru unele examinări este necesar ca pacientul să respecte instrucțiuni comunicate de operator (de ex.: inspirați, expirați, țineți respirația, nu înghițiți etc.).
Pe parcursul examinării pacientul va rămâne singur în camera unde este situat tomograful, dar sub observația directă a personalului medical și va putea comunica cu personalul medical prin intermediul unui sistem audio integrat în aparat.
Substanța de contrast
Frecvent, pentru identificarea mai bună a modificările patologice, este necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast pe bază de iod care evidențiază mai bine vasele sangvine și care este captată de țesuturile sănătoase și de cele bolnave în mod diferit (uneori caracteristic), conducând la un diagnostic mai precis. Va fi administrată în timpul examinării sub formă de perfuzie într-o venă a brațului.
Pentru administrarea intravenoasă a substanței de contrast este necesară inserarea în unei branule într-o venă a brațului. In timpul investigației, injectomatul automat administrează cu fluxul recomandat cantitatea necesară de substanță. In funcție de volum și de viteza de injectare, pot apărea senzații de căldură, în special în zona organelor genitale care se pot resimți ca o nevoie de urinare, gust metalic în gură și o ușoară senzație de greață.
Orice alte efecte resimțite de către pacient trebuie aduse imediat la cunoștință personalului medical.
Vă rugăm să nu mâncați cu 4 ore înainte de examinare, atât pentru examenele abdominale, cât și pentru examenul altor regiuni, dacă se preconizează administrarea substanței de contrast.
Există cazuri în care administrarea substanței de contrast necesită prudență. Pentru evaluarea riscurilor este necesar să răspundeți la întrebările din fișa de consimțământ și sa vă prezentați cu rezultatele recente ale analizelor de uree și creatinină.
Contraindicații
Examinarea CT este contraindicată în cazul suspiciunii unei sarcini și în primul trimestru de sarcină.
Pentru pacientele care alăptează se impune întreruperea alăptării pe o perioadă de 24 - 36 de ore în cazul în care a fost administrată substanță de contrast.
Riscuri
Este important de știut că la o procedura cu utilizarea de radiație ionizantă efectuată în mod adecvat, potențialele beneficii pentru sănătate depășesc potențialele riscuri cauzate de expunerea la radiații. Totuși, în cazuri foarte rare, orice doză de raze X poate determina un risc de apariție a cancerului în decursul vieții. Având în vedere efectele radiațiilor X asupra organismului, MEDINST va efectua examene CT numai la indicația medicului specialist, va limita pe cât posibil zonele iradiate, va proteja zonele sensibile și va reduce la minimum doza de radiație.