Urografia prin tomografie computerizata (Uro CT) este un examen imagistic folosit pentru evaluarea tractul urinar, inclusiv a rinichilor, a vezicii urinare și a ureterelor care transportă urina de la rinichi la vezica urinară.

Uro CT-ul este utilizat ca tehnică  imagistică primară pentru a evalua pacienții cu sânge în urină (hematurie), pacienții cu antecedente de cancer a sistemului de colectare urinar și pentru a identifica anomalii la pacienții cu infecții urinare recurente.

Uro CT-ul permite detectarea pietrelor din  rinichi sau din vezica urinară, precum și a oricărei forme de cancer la nivelul tractului urinar.

In timpul unei examinari  Uro CT se va injecta intravenos o substanță de contrast iodată care va trece prin rinichi, uretere și  vezica urinară și care va evidenția fiecare dintre aceste structuri. Imaginile sunt achiziționate la momente specifice în timpul examenului, astfel încât medicul radiolog  poate vizualiza tractul urinar și poate evalua mai bine aceste structuri pentru a detecta posibilele anomalii. În scopul dilatării vezicii urinare, vi se poate cere să beți apă înainte de examinare.