Examinare imagistică CT utilă în diagnosticul endometriozei intestinale pentru evaluarea gradului de stenoză a lumenului intestinal, a lungimii de colon afectat și a joncțiunii ileo-cecale și în stabilirea conduitei terapeutice și a metodei chirurgicale adecvate.
Endometrioza este o boală ginecologică cronică în care țesutul endometrial, care în mod normal căptușește uterul, se dezvoltă în afara acestuia, cel mai frecvent pe ovare, trompe uterine sau vagin, dar poate afecta și alte organe precum intestine, vezică urinară sau uretere. Endometrioza afectează peste 70 de milioane de femei și adolescente la nivel mondial și este principala cauză de infertilitate și durere pelvină cronică în rândul femeilor.
Diagnosticul de endometrioza poate stabilit de medicul ginecolog în urma realizării unei ecografii transvaginale. În unele cazuri, pentru confirmarea diagnosticului și pentru evaluarea extinderii acesteia se poate recomanda efectuarea examinărilor RMN cu protocol de endometrioză pentru identificarea organelor afectate de la nivelul pelvisului și pentru stadializarea bolii și, în completarea examinării RMN, hidro-colono-CT.
Endometrioză intestinală poate prezenta simptome clinice de obstrucție parțială sau completă a intestinului, sângerare rectală, creștere în volum a abdomenului (distensie abdominală) sau dischezie rectală (tulburare la nivelul evacuării rectale). Aceste simptome pot fi agravate în timpul menstruației, pot fi, adesea, nespecifice și pot conduce la un diagnostic greșit de sindrom al intestinului iritabil sau chiar de boală Crohn. Endometrioza intestinală afectează între 4% și 37% dintre femeile cu endometrioză.
Examinarea hidro-colono-CT presupune o scanare sigură și rapidă, non-invazivă, nedureroasă, cu o expunere relativ redusă la radiații.
Pregătirea pacientei și scanarea efectivă durează aproximativ o oră.
Examinarea se realizează în 3 etape:
- Pregătirea pacientei: metoda de examinare presupune introducerea treptată de apă călduță intrarectal, printr-o canulă sterilă, care ajută la destinderea colonului și la evidențierea tuturor posibilelor leziuni. Cantitatea de lichid variază între 1-1,6 litri, în funcție de calibrul și de lungimea colonului. Operatorul va introduce treptat apă, întrebând repetat pacienta cum se simte și cum tolerează acest proces. Pacienta nu trebuie să simtă durere pe parcursul operațiunii, ci doar o senzație de “burta plină”. Odată introdusă cantitatea maximă de apă, se extrage canula și se începe mobilizarea pacientei: lateral dreapta, stânga, pe burtă, pe spate - timp de aproximativ 10 minute, pentru a putea mobiliza uniform apa, cât mai bine pe întreg cadrul colic.
- Etapa a doua: se administrează intravenos o substanță de contrast iodată și se începe scanarea.
- Etapa a treia: după aproximativ 10-15 minute se realizează o nouă scanare (tardivă)
Hidro-colono-CT nu se efectuează sub anestezie. In timpul pregătirii pentru examinare pacienta trebuie să fie trează și să comunice cu operatorul.
Pregătirea în vederea examinării hidro-colono-CT
Ca și în cazul colonoscopiei clasice, pacienta trebuie să urmeze o serie de recomandări cu 24 de ore înainte de ora programării pentru examinare.
Dieta este strictă și constă numai în consumul de alimente lichide: supe, ciorbe de legume, ceaiuri, apă.
Cu o seara înainte sau în dimineața programării pacienta va trebui să efectueze o microclismă (disponibilă în farmacii).
În ziua examinării, pacienta NU va mânca și nu va bea cafea cu 4-5 ore înainte de ora programării, putând consuma doar apă. Nu este necesară întreruperea medicației curente.
După realizarea investigației hidro-colono-CT, pacienta își poate relua activitatea și regimul de viată obișnuite. Lichidul de la nivelul colonului se va elimina într-un timp mai scurt sau mai lung, în funcție de funcționalitatea colonului fiecărei paciente.
Contraindicații:
- megacolon toxic;
- obstrucție intestinală de grad înalt;
- perforație intestinală sau peritonită suspectată clinic/ evidențiată radiologic;
- contraindicații generale ale examinării CT sau administrării intravenoase de substanță de contrast